Laad me met rust!

“Stervende vrouw al in lijkzak gelegd voor ze dood was.”
De smeuïge krantenartikels, de getuigenissen van dramatische situaties in de woonzorgcentra, de kritiek op de aanpak, de indruk van incompetentie…
Terwijl er ook zoveel mooie verhalen zijn van tomeloze inzet, nabijheid meer dan ooit, kwaliteit van leven en zorg ondanks alle beperkingen.
Hoe gaan we de beeldvorming over residentiële ouderenzorg ooit terug goed krijgen…

De versoepeling bovenop de versoepeling van de bezoekregelingen.
U was nog maar net klaar met de organisatie van de eerste nieuwe maatregelen, en er komt een nieuwe mail van het Agentschap met alweer nieuwe instructies.
Familieleden worden ongeduldig, want ze lezen in de krant dat alles mag en alles kan.
Waarom in uw wzc dan niet? ...

U viel wellicht ook van uw stoel als u donderdagochtend de mail las dat zorginspectie kan langskomen om 'een spiegel voor te houden'.
U zag het sjabloon van inspectieverslag van 18 pagina's.
Wedden dat u luidop in uw bureau hebt gevloekt?
En dat u zich afvroeg of er ook eens rekening kan gehouden worden met het psychosociaal welzijn van directie en middenkader?

De raad van bestuur vraagt u naar een evaluatie van de voorbije maanden, en een plan van aanpak voor de komende maanden.
Zo'n evaluatie met de medewerkers, de bewoners, en de familieleden, dat vindt u zonder twijfel zeer zinvol.
U voelt ook dat er nood aan is.
En ook voor het Agentschap moet er een 'schriftelijke neerslag' zijn over de voorbereiding van een 2e golf. Allemaal interessant.
Maar wanneer gaat u dit in godsnaam doen? Het ontbreekt u aan energie, het vat is bijna af.

En u denkt: “Laat me nu toch eens even met rust!” 

U snakt naar verlof, en toch vreest u er niet ten volle te kunnen van genieten. Want wat zal het dan weer zijn?

Maar net wanneer je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om te ademen, is het dringend tijd om te ademen.
Aan al die directieleden en campusverantwoordelijken die hun verlof met moeite durven aanvatten (en nee, u bent écht niet alleen...):
"Don't feel guilty doing what's best for you!"

Ik wens u deze zomer voldoende momenten om u met rust te laden! Want zelfs een directeur of dagelijks verantwoordelijke verdient af en toe eens rust ;-).P.S. Durft u al iets verder kijken dan deze zomer? Overweegt u dit najaar een aantal kwaliteitsissues in uw wzc vast te pakken, wilt u hoog mikken, en doet u dit graag met iemand die mee nadenkt en adviseert? Er kunnen dit najaar terug enkele individuele trajecten starten. Meer info vindt u hier.


Of kan ik u op korte termijn even helpen met advies rond evaluatie van de coronacrisis, het opstellen van een vragenlijst omdat u er geen tijd voor hebt, of even reflecteren over een acute crisissituatie waar u nu even niet meer voldoende energie voor hebt? Tot eind augustus blijf ik nog korte adviesgesprekken doen via Zoom. Voor meer info, neem gerust, geheel vrijblijvend, contact op.

15 juli 2020

Laad me met rust!

We dachten "Na corona pakken we dat aan", en dat bleek dan een jaar te duren...

Iedereen is gevaccineerd in de woonzorgcentra. Er zijn geen uitbraken meer. Voila, alles is terug op orde... Was het maar zo eenvoudig! Het is in heel wat wzc nog 'trekken en sleuren' om er de energie en motivatie in te houden. Zo deelden ook heel wat directieleden in de laatste webinars. En daar zijn veel redenen voor. Het extra loon en de extra medewerkers die zijn aangekondigd, zijn bijzonder welkom. Maar dat alleen zal niet volstaan.

31 maart 2021

Lees meer keyboard_arrow_right

Blaas mee een wind van vernieuwing in de ouderenzorg

Gedurende de corona-pandemie ging er bijzonder veel aandacht naar ouderen in het algemeen, en naar de woonzorgcentra in het bijzonder. De impact van de pandemie was immers het grootst op de woonzorgcentra en heeft daar diepe wonden geslagen. Bij de bewoners en hun families, maar ook bij alle medewerkers. Ook de zorg voor oudere personen thuis bleek geen evidentie. Niemand wil dit nog een keer meemaken.

21 februari 2021

Lees meer keyboard_arrow_right

De ouderenzorg capituleert niet!

Motiveren van medewerkers is dé uitdaging van nagenoeg elke directeur of campusverantwoordelijke op dit moment. Maar de ouderenzorg geeft niet op!

23 december 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

De familie is partner in de zorg. Ook in tijden van corona?

"De familie is partner in de zorg." Het staat in quasi alle visieteksten van woonzorgcentra. Mooi. En evident. Maar is onze visie onze leidraad in beslissingen, ook in tijden van crisis? Of geldt onze visie enkel in ‘normale’ tijden, en schuiven we die in crisistijden aan de kant?

14 september 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Als we elk ons steentje bijdragen...

Laat ons blijven dromen. Groot dromen. In het belang van bewoners en medewerkers. En laat ons die dromen nog realiseren ook!

21 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Woonzorgcentra mogen geen mini-ziekenhuizen worden

“We wisten het al, maar het wordt nogmaals bewezen: de ouderenzorg is gezegend met enorm bezielde medewerkers, en met directieleden die door het vuur gaan voor bewoners en medewerkers. Dat mag ook wel eens gezegd worden.” Over de 'lessons learned' in de coronacrisis...

18 mei 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Zullen we het even door de vingers zien?

De crisis maakt het moeilijker dan ooit om bij te sturen, om problemen aan te pakken. Want er is die oneindige dankbaarheid naar de medewerkers toe voor hun inzet. Zullen we dat gedrag dan maar even door de vingers zien?

15 mei 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Nadenken over visie en waarden, daar is nu echt geen tijd voor...

Voor visie en waarden, daar is nu in deze coronacrisis geen tijd voor, zou u kunnen denken. Toch is het nét nu zo belangrijk! Af en toe teruggaan naar het 'waarom' van onze organisatie, zelfs in crisistijden, kan immers heel erg helpen om de periode door te komen.

9 april 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Zorg voor de zorgenden - initiatieven ter verhoging van de mentale weerbaarheid

Als directeur of leidinggevende doen we er alles aan om - in deze crisistijd - een cultuur van psychologische veiligheid te creëren in ons wzc. Toch is dit voor sommige medewerkers niet voldoende. Er zijn intussen verschillende initiatieven opgestart die zorgverleners ondersteunen om de angst te reduceren en de mentale weerbaarheid te verhogen.

7 april 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Ook in de ouderenzorg is de rek eruit...

Wij willen niets liever dan goede, kwaliteitsvolle zorg geven, en goed wonen en leven op de eerste plaats zetten. We zien veel welwillendheid in de sector en er zijn prachtige initiatieven. We leggen de lat alsmaar hoger, geheel terecht overigens, en ik werk daar heel graag aan mee! Maar bloeien op droge grond is heel erg moeilijk. Als de trend van besparingen in de ouderenzorg zich nog enkele jaren verderzet, dan zullen onze inspanningen weldra niet meer zijn dan water naar de zee dragen.

5 maart 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Als een medewerker vertrekt, dan moet hij/zij niet meer terugkomen

Als een getalenteerde, bezielde medewerker het woonzorgcentrum verlaat, dan vinden we dit spijtig. Bijzonder spijtig zelfs. Want goede medewerkers zijn goud waard. Maar wie weet, komen ze ooit terug...

27 januari 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Soms moeten we wat explicieter zijn met onze goede bedoelingen...

Een cultuur van warme zorg creëer je niet van vandaag op morgen, en niet tussen de soep en de patatten...

22 december 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Ligt Maurice op kamer 7? Of woont hij daar?

Over hoe woordkeuze iets zegt over onze visie... Woorden zijn onbewust een weerspiegeling van onze visie en waarden. We horen niet graag 'dementen' of 'dementerenden'. Maar als we heel eerlijk zijn, is er niet alleen nog werk rond woordkeuze inzake dementie. Ook in het dagelijks reilen en zeilen in woonzorgcentra hanteren we woorden die, als we er eens goed over nadenken, niet overeenkomen met onze visie.

2 december 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Moedig zijn: het is verdorie lastig...

Soms weten we waar we zouden moeten geraken. We zien het doel voor ogen. Maar we geraken er niet omdat we de stappen die nodig zijn om er te geraken niet zetten. Het is niet evident: moed kiezen boven gemak.

4 november 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Sociale media in de ouderenzorg

Wel of niet inzetten op sociale media in de ouderenzorg? Drie directeurs van woonzorgcentra aan het woord.

14 oktober 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Het vertrouwen was al weg na tien minuten

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Een waarheid als een koe. Maar hoe kunnen we het vertrouwen verdienen van toekomstige bewoners, familieleden, medewerkers,...?

30 september 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Wachten tot uw wachtlijst aangroeit, of...

Wie al langer meedraait als directeur in de sector, had 10 jaar geleden geen problemen met wachtlijsten. Of toch, er was wel een probleem. Ze waren te lang. Nu is het anders. Wachtlijsten zijn kort, of onbestaande. Wat doen we eraan? Hoewel we het niet zo graag horen, is het toch een feit. Deskundig inzetten van sociale media kan hier iets betekenen.

24 september 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x