Ook in de ouderenzorg is de rek eruit...

Ik snap het niet. Heeft dan niemand een overzicht bijgehouden, in euro's, van de impact van de besparingen voor zijn/haar woonzorgcentrum over de jaren heen? Waarom komen die concrete cijfers nergens in the picture?

Ik was blij de grote bezorgdheid te lezen omtrent de besparingen in zorg en welzijn in de open brief aan Jan Jambon van Margot Cloet, Ann Demeulemeester, Hendrik Delaruelle en Patrick Vander Weyden, via Sociaal.Net.
Er kunnen niet genoeg signalen gegeven worden...

Ook in de ouderenzorg dient de besparingstrend absoluut halt te houden. Of het komt niet meer goed. 

Wij willen niets liever dan goede, kwaliteitsvolle zorg geven, en goed wonen en leven op de eerste plaats zetten. We zien veel welwillendheid in de sector en er zijn prachtige initiatieven. We leggen de lat alsmaar hoger, geheel terecht overigens, en ik werk daar heel graag aan mee!
Maar bloeien op droge grond is moeilijk...

Toen we zo'n 15 à 18 jaar geleden bijeen kwamen met directieleden van woonzorgcentra, was er ook al veel bezorgdheid over de financiering.
Er hing vanalles in de lucht, maar de dreiging werd uiteindelijk zelden in praktijk omgezet.

Sinds ongeveer 2014 is het geen dreiging meer, maar realiteit. Woorden worden in daden omgezet. Helaas... De volgende besparing is er vaak al nog voor we de impact van de vorige hebben kunnen inschatten. 

Als we alle bedragen van de besparingen van de voorbije jaren zouden optellen, dan komen we al gauw op grote bedragen! En niet te vergeten, er wordt niet alleen geld geschrapt. Er zijn ook extra verwachtingen zonder dat er extra middelen tegenover staan (vb. kwaliteitsindicatoren, GDPR, strengere brandveiligheidsnormen, Belrai tegen 2023, buurtzorg,...).

Doordat die besparingen geleidelijk aan ingevoerd worden (het ene jaar dit, het andere jaar dat,...), geraakt al eens een besparing in de vergeethoek.
Maar we voelen bijna allemaal dat de rek er uit is...

Kleine en en grote besparingen zijn al de revue gepasseerd.
Lineaire correctie op het forfait, lineaire correctie op het derde luik, aanpassing animatiesubsidie, studenten niet-zorg geweerd uit het derde luik en niet meer in te zetten als vervanger eindeloopbaan, daling van het forfaitair bedrag voor de uren bijkomend verlof, geen 15m2 gratis water meer, hertekening VIPAsubsidies, de herziening subsidie DVC, integratie derde luik in de basistegemoetkoming en afbouw van het waarborgfonds,...

En wat dat laatste betreft, het geld dat vrij komt (en dat is geen klein beetje!) door het zakken van de waarborg (aanvullende financiering) derde luik zal nu niet meer, zoals aanvankelijk was beloofd, gesolidariseerd worden over de woonzorgcentra heen (door bv. lineaire correctie weg te werken), maar zal nu ook ingezet worden als besparing....
Wel, wel, ik herinner mij nog levendig de vergadering met de collega-directeurs in Vlaams-Brabant waarin dit scenario werd voorspeld...

23.000 euro jaarlijks minder animatiebudget, 35.000 euro jaarlijks minder derde luik, 6300 euro minder bijkomend verlof,... Het is op zich allemaal niet zó ontzettend veel. Maar welk woonzorgcentrum heeft al eens alles opgeteld? Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ik kwam de voorbije maanden in meerdere woonzorgcentra waar de begroting moet herzien worden of waar een plan van aanpak wordt gevraagd door de raad van bestuur om de besparingen te compenseren...

Ik mag dan wel zelf geen directeur meer zijn van een woonzorgcentrum, de ouderenzorg ligt mij nauw aan het hart!
Mijn missie is de ouderenzorg naar een hoger niveau te tillen (enfin, 't is te zeggen, een klein steentje hierin bij te dragen hopelijk ☺️). Ik blijf mij hiervoor inzetten.
Maar als deze trend van besparingen zich verderzet, dan zal mijn inzet, en die van zovele anderen in de sector, binnen een paar jaar niet meer zijn dan water naar de zee dragen.

5 maart 2020

Ook in de ouderenzorg is de rek eruit...

We dachten "Na corona pakken we dat aan", en dat bleek dan een jaar te duren...

Iedereen is gevaccineerd in de woonzorgcentra. Er zijn geen uitbraken meer. Voila, alles is terug op orde... Was het maar zo eenvoudig! Het is in heel wat wzc nog 'trekken en sleuren' om er de energie en motivatie in te houden. Zo deelden ook heel wat directieleden in de laatste webinars. En daar zijn veel redenen voor. Het extra loon en de extra medewerkers die zijn aangekondigd, zijn bijzonder welkom. Maar dat alleen zal niet volstaan.

31 maart 2021

Lees meer keyboard_arrow_right

Blaas mee een wind van vernieuwing in de ouderenzorg

Gedurende de corona-pandemie ging er bijzonder veel aandacht naar ouderen in het algemeen, en naar de woonzorgcentra in het bijzonder. De impact van de pandemie was immers het grootst op de woonzorgcentra en heeft daar diepe wonden geslagen. Bij de bewoners en hun families, maar ook bij alle medewerkers. Ook de zorg voor oudere personen thuis bleek geen evidentie. Niemand wil dit nog een keer meemaken.

21 februari 2021

Lees meer keyboard_arrow_right

De ouderenzorg capituleert niet!

Motiveren van medewerkers is dé uitdaging van nagenoeg elke directeur of campusverantwoordelijke op dit moment. Maar de ouderenzorg geeft niet op!

23 december 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

De familie is partner in de zorg. Ook in tijden van corona?

"De familie is partner in de zorg." Het staat in quasi alle visieteksten van woonzorgcentra. Mooi. En evident. Maar is onze visie onze leidraad in beslissingen, ook in tijden van crisis? Of geldt onze visie enkel in ‘normale’ tijden, en schuiven we die in crisistijden aan de kant?

14 september 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Laad me met rust!

Net wanneer je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt om te ademen, is het dringend tijd om te ademen...

15 juli 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Als we elk ons steentje bijdragen...

Laat ons blijven dromen. Groot dromen. In het belang van bewoners en medewerkers. En laat ons die dromen nog realiseren ook!

21 juni 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Woonzorgcentra mogen geen mini-ziekenhuizen worden

“We wisten het al, maar het wordt nogmaals bewezen: de ouderenzorg is gezegend met enorm bezielde medewerkers, en met directieleden die door het vuur gaan voor bewoners en medewerkers. Dat mag ook wel eens gezegd worden.” Over de 'lessons learned' in de coronacrisis...

18 mei 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Zullen we het even door de vingers zien?

De crisis maakt het moeilijker dan ooit om bij te sturen, om problemen aan te pakken. Want er is die oneindige dankbaarheid naar de medewerkers toe voor hun inzet. Zullen we dat gedrag dan maar even door de vingers zien?

15 mei 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Nadenken over visie en waarden, daar is nu echt geen tijd voor...

Voor visie en waarden, daar is nu in deze coronacrisis geen tijd voor, zou u kunnen denken. Toch is het nét nu zo belangrijk! Af en toe teruggaan naar het 'waarom' van onze organisatie, zelfs in crisistijden, kan immers heel erg helpen om de periode door te komen.

9 april 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Zorg voor de zorgenden - initiatieven ter verhoging van de mentale weerbaarheid

Als directeur of leidinggevende doen we er alles aan om - in deze crisistijd - een cultuur van psychologische veiligheid te creëren in ons wzc. Toch is dit voor sommige medewerkers niet voldoende. Er zijn intussen verschillende initiatieven opgestart die zorgverleners ondersteunen om de angst te reduceren en de mentale weerbaarheid te verhogen.

7 april 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Als een medewerker vertrekt, dan moet hij/zij niet meer terugkomen

Als een getalenteerde, bezielde medewerker het woonzorgcentrum verlaat, dan vinden we dit spijtig. Bijzonder spijtig zelfs. Want goede medewerkers zijn goud waard. Maar wie weet, komen ze ooit terug...

27 januari 2020

Lees meer keyboard_arrow_right

Soms moeten we wat explicieter zijn met onze goede bedoelingen...

Een cultuur van warme zorg creëer je niet van vandaag op morgen, en niet tussen de soep en de patatten...

22 december 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Ligt Maurice op kamer 7? Of woont hij daar?

Over hoe woordkeuze iets zegt over onze visie... Woorden zijn onbewust een weerspiegeling van onze visie en waarden. We horen niet graag 'dementen' of 'dementerenden'. Maar als we heel eerlijk zijn, is er niet alleen nog werk rond woordkeuze inzake dementie. Ook in het dagelijks reilen en zeilen in woonzorgcentra hanteren we woorden die, als we er eens goed over nadenken, niet overeenkomen met onze visie.

2 december 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Moedig zijn: het is verdorie lastig...

Soms weten we waar we zouden moeten geraken. We zien het doel voor ogen. Maar we geraken er niet omdat we de stappen die nodig zijn om er te geraken niet zetten. Het is niet evident: moed kiezen boven gemak.

4 november 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Sociale media in de ouderenzorg

Wel of niet inzetten op sociale media in de ouderenzorg? Drie directeurs van woonzorgcentra aan het woord.

14 oktober 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Het vertrouwen was al weg na tien minuten

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Een waarheid als een koe. Maar hoe kunnen we het vertrouwen verdienen van toekomstige bewoners, familieleden, medewerkers,...?

30 september 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

Wachten tot uw wachtlijst aangroeit, of...

Wie al langer meedraait als directeur in de sector, had 10 jaar geleden geen problemen met wachtlijsten. Of toch, er was wel een probleem. Ze waren te lang. Nu is het anders. Wachtlijsten zijn kort, of onbestaande. Wat doen we eraan? Hoewel we het niet zo graag horen, is het toch een feit. Deskundig inzetten van sociale media kan hier iets betekenen.

24 september 2019

Lees meer keyboard_arrow_right

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x